28 Ara, 2013 ·

Virüsler Bilgisayara Nasıl Bulaşır?

Çoğu zaman bilgisayarınıza istemsiz olarak bazı kötü amaçlı yazılımlar kurulur.
Pek çok çeşidi olan bu yazılımların bazıları tarayıcınızın ana sayfasını değiştirir, bazıları arama motorlarını kendi sayfası yapar, bazıları istemsiz İnternet sayfaları açar,bazıları bilgisayarda yazdıklarınızı kayıt eder vs vs.
Kısacası sizin isteğiniz dışında, sizin bilgisayarınızı kullanırlar.
İşte bu yazılımlar nasıl bulaşıyor, bunları nasıl engellersiniz ondan bahsedeyim.

Aslında genellikle virüsleri siz kendiniz habersiz olarak bilgisayara yüklersiniz. Tabi fark ettiğinizde iş işten geçmiş olur.
Bunlar hakkında bir kaç püf nokta vereyim.

1) Programları kendi sitelerinden indirin

Mesela bilgisayarınızda winRAR programı yok ve bunu kurmak istiyorsunuz.
Bu programı google.com’dan aratıp ilk çıkan siteden indirip kuruyorsunuz.
Bu gibi durumlarda çoğu zaman programın yanında indirdiğiniz siteden ek bir yazılım da bilgisayarınıza yüklenmiş oluyor.
İşte bu yüzden İlk çıkan sitenin programın kendi sitesi olup olmadığına bakın. Konuda bahsettiğim winRAR‘ı google’da arattığınız zaman ilk olarak gezginler çıkıyor.
Ama programın orijinal sitesi http://www.rarlab.com . Programları orijinal sitesinden indirmenin bir diğer faydası ise her zaman güncel sürümleri yükleyecek olmanızdır.

1gHT4

2) Her önünüze gelen programı kurmayın

Yine bir örnekle açıklayayım. Bir mp3 indirme sitesine girdiniz ve mp3 indir linkine tıkladınız. Bilgisayara aradığınız isimde birşey iniyor.
Dinlemek için tıklıyorsunuz ve sürpriz 🙂 Müzik çalmıyor. İşte bu noktada siz sadece dosyanın bozuk olduğunu düşünüyorsunuz ama bilgisayara neler yüklediniz kim bilir 🙂
Bu yüzden indirdiğiniz dosyalara dikkat edin, ismi aynı olan her dosya sizin aradığınız dosya olmayabilir.

1gHTa

3) Dosyaların uzantılarına dikkat edin

Hemen örnekliyorum 😛 Bir pdf dosyası lazım oldu ve İnternetten aradığınız dosyayı bulup indirdiniz. Baktınız simge olarak PDF dosyalarına benziyor, hemen çift tıklayıp açtınız.
Ve bir sürpriz daha 🙂 Dosya hata verdi ve açılmadı. Ama nasıl olur simgesi PDF dosyasına benziyordu? İşte siz böyle düşünün diye programları istedikleri gibi saklayabilirler.
Bu sebeple dosyaların uzantılarına dikkat edin. Dosyaya sağ tıklayıp – özellikler diyerek dosya uzantısına bakabilirsiniz.
kitap_ismi.exe değil kitap_ismi.pdf olmalı.

4) Dosyaların boyutlarını kontrol edin

Yine bir mp3 dosyasından örnek vereyim. Bir mp3 dosyası indirdiğinizde bunun boyutu eğer ki 50kb – 300kb arası bir şey ise bilin ki aradığınız dosya o değil.
Tabii ki parçanın uzunluğuna göre boyutu da büyür ancak normal 3 – 4 dk lık mp3 dosyaları genelde 3 – 5 mb arası bir şeydir. Dosya boyutu çok büyük ve küçük ise dikkat edin.

5) Emin olmadığınız programları taratın

Programları taratmak için illa bilgisayarınızda anti-virüs olması gerekmez. Bu işi yapan çevrim içi (online) siteler var.
Emin olmadığınız bir dosyayı bu sitelere yükleyip 1 dk içinde temiz olup olmadığına bakabilirsiniz.

Bunun için bu siteyi kullanabilirsiniz: http://www.virustotal.com/

1gHTe

6) Her Flash belleği bilgisayarınıza takmayın

Çünkü çoğu virüsler flash belleklere bulaşır ve bilgisayardan bilgisayara taşınır. Bu yüzden tanımadığınız kişilerin flash belleklerini takarken 2 defa düşünün.
Hatta tanıdığınız kişilerin kini bile takarken düşünün. Bu flash belleklerin temiz olup olmadığını size söyleyen, eğer temiz değilse temizleyen programlar var onları yükleyin.

Bu uygulamalardan bir tanesi : USB Disk Security

http://www.zbshareware.com/lang/turkish/download.html

1gHTl

7) Program kurarken İleri – İleri diye atlamayın

Programları orijinal sitesinden bile indirmiş olsanız, bunların içinde çeşitli adware eklentiler olabilir. Bu yüzden ileri demeden önce dikkatlice bakın.
Örnek vermek gerekirse benimde kullandığım popüler bir video oynatıcı olan KM Player programını orijinal sitesinden indirmiş olsanız bile içinde epeyce gereksiz eklenti bilgisayarınıza yükleniyor.
Yükleme sayfasında da sözde sizden izin istiyor. Sizde ileri – ileri tuşlarına süreli bastığınız için buna izin vermiş oluyorsunuz.
Ondan sonra bakıyorsunuz ki ana sayfanız değişmiş, tarayıcınıza gereksiz eklentiler kurulmuş. Bu yüzden programları kurarken ileri demeden önce ne için onay verdiğinize bakın.

1gHWz

8) AntiVirüs programı kurun

Tüm bu detaylara dikkat etseniz bile sağlam bir antivirüs kurmanızda fayda var. Her insan evladı gibi dalgın olduğumuz zamanlar olabilir, işte bu zamanlarda antivirüs bir can kurtaran görevi görür.
Tavsiye edebileceğim antivirüs programı Kaspersky‘dir.

http://www.kaspersky.com/tr/trials buradan istediğiniz sürümü 30 günlük deneme lisansı ile kullanabilirsiniz.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar, geldikçe yine buradan paylaşırım.

Virüs Nedir Nasıl Temizlenir Virüslerden Korunma Yolları